Salvia Kweken

SALVIA DIVINORUM KWEKEN

Het kweken van Salvia Divinorum is niet zo moeilijk. Hier gaan we gewoon beginnen vanaf het stekje. Stekjes waarmee je je eigen Salvia Divinorum planten kunt kweken zijn hier te koop.

salvia-cutting-tissue-cultureOverpotten

Als je het stekje thuis ontvangt zit het meestal in agar, een soort gelei waar stekjes in worden verstuurd. Het is belangrijk de agar goed af te spoelen voordat je het stekje in de aarde zet. Anders groeien er makkelijk schimmels en bacteriën op in de agar en kan het plantje gaan schimmelen. Als het plantje eenmaal last heeft van rot is dat bijna niet meer weg te krijgen. Heeft het stekje nog (bijna) geen wortels, dan is het belangrijk om een vochtigheidstentje te maken. Dat staat beschreven bij Vochtigheid en Afharden. De stekjes die op deze site te vinden zijn al geworteld en worden verstuurd in aarde. De stekjes in aarde zijn makkelijk thuis te planten, omdat je ze alleen maar over hoeft te potten in een grotere pot. Het is soms goed om de plant niet meteen over te potten naar een grotere pot, maar eerst een paar dagen in het potje waar het salvia plantje mee aankwam te laten staan. Zo kan het stekje wennen aan de omgeving en zal het minder stress hebben, waardoor het ook sneller gaat groeien.

Je kunt Salvia Divinorum op verschillende plaatsen kweken. Binnen voor het raam, in een gecontroleerd klimaat met lamp of gewoon buiten, in de volle grond of in een pot. Alles heeft zo zijn voordelen. Buiten hoef je bijna niet naar je plant om te kijken en zal ze snel groeien, zeker in de volle grond of een grote pot. Het is wel belangrijk dat je planten niet de hele dag in de volle zon staan. Het beste is enkele uren zon en de rest van de dag in de schaduw. Voor het raam kweken is ook erg simpel, maar het is mogelijk dat het in de zomer te warm wordt achter het glas. Het voordeel van binnen Salvia kweken is uiteraard wel dat je je planten kunt laten overwinteren. Salvia Divinorum kan redelijk goed tegen lage temperaturen, maar zodra de plant wordt geconfronteerd met vorst zal deze niet het overleven. Het is aan te raden als je salvia buiten kweekt om de pot binnen voor het raam te zetten en de lente erna weer naar buiten. Op die manier hoeft de Salvia Divinorum geen nieuwe wortels aan te maken en kan de plant meteen beginnen met groeien. Kweek je je salvia in een grote pot of in de volle grond, kun je voor de winter stekjes snijden die je vervolgens laat overwinteren.

Salvia Divinorum in volle grond.
Salvia Divinorum in volle grond.

Vochtigheid en afharden

Als het stekje bij aankomst of na het overpotten slap hangt, is het vaak een goed idee om een luchtvochtigheidstentje te maken. Salvia houdt namelijk van een vochtige omgeving. Dit is makkelijk te doen door een doorzichtig plastic boterhamzakje over de pot te maken met een elastiekje, met enkele gaatjes erin. Salvia Divinorum hoeft niet persé in een vochtige omgeving te groeien, maar om een plantje in huiskameromstandigheden te kunnen laten overleven moet je deze eerst afharden. Dat is vrij makkelijk. Je kunt je salvia plantje laten wennen aan je kamer door elke dag een paar gaatjes in het zakje te prikken. Na ongeveer een weekje kun je het zakje eraf halen. Als het plantje dan weer slap gaat hangen, moet je het opnieuw proberen.

Water geven

Salvia Divinorum houdt van een vochtige grond. Het is wel heel belangrijk om te zorgen dat het water goed weg kan lopen, want salvia is vrij gevoelig voor wortelrot. Als je plant haar bladeren laat vallen, is de grond waarschijnlijk te droog en moet je plantje meer water hebben of heeft je plant last van wortelrot.

Soort grond

Salvia plantjes doen het goed op rijke grond die makkelijk water doorlaat. Salvia kan vrij diep en goed wortelen mits ze op een goed substraat staat. De meeste luchtige substraten zijn geschikt om Salvia Divinorum te kweken.

Licht

Salvia Divinorum houdt niet van direct zonlicht. Het beste is om de plant binnen te zetten op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Je kunt salvia ook buiten kweken. Het is belangrijk dat de plant dan wel in de schaduw staat, anders zal hij verwelken.

Salvia Divinorum stekken maken

Het maken van een salvia stekje is niet zo moeilijk. Zorg wel dat je de juiste spullen hebt. Je hebt stekpoeder, een stekplug of zaai- en stekgrond, een scherp mesje en een boterhamzakje nodig. Zorg dat al je spullen goed schoon zijn, anders kan een stekje gaan rotten. Snijd een zijtakje van je salvia plantje af vlak onder de oksel, daar zit de meeste groeipotentie. Snijd het stekje schuin af, zodat er een groter oppervlakte is om water op te nemen. Het is belangrijk dat je een dikke vertakking gebruikt voor je stekje. Een dun stekje overleeft ook wel, maar je zult het verschil altijd blijven zien. Een dikker stekje groeit gewoon veel en veel sneller en gezonder. Zorg dat de stekplug of de stekgrond goed vochtig is, maar niet echt nat. Maak hier een gaatje in voor het stekje. Doop het afgesneden takje in water en doe er een klein beetje stekpoeder aan. Klop het af, zodat er niet te veel aan zit. Doe daarna het stekje in de plug of de stekgrond. Pak dan het boterhamzakje, prik er een paar gaatjes in en doe het om het plantje. Maak het vast met een elastiekje. Zet het stekje nu in een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Na twee tot drie weken zou het stekje wortels moeten hebben! Dan kan je hem gaan afharden, en heb je er een salvia plantje bij! Er is nog een andere manier om stekken te maken. Dat is door een afgesneden stekje in een glas water te zetten met een zak eroverheen. Na één tot twee weken zullen er wortels aan het stekje komen en kan hij in de grond worden gezet.

Salvia Divinorum kweken. Salvia Divinorum stek maken

Alles over Salvia Divinorum, Cannabis, DMT, Peyote en meer